Prostat biopsisinin patolojik incelenmesi sonrasında hepsinde olmasa da, birçok patoloji raporlarında sıkılıkla geçen bu deyim aslında biz robotik cerrahi yapan cerrahlar için önemli bir parameteridir.
“Perinöral” anlam karşılığı “sinirlerin etrafı” anlamına gelir.
“İnvazyon” anlam karşılığı ise “sirayet etmek” anlamındadır.
Perinöral invazyon, prostat içindeki mikroskobik sinirlerin etrafında kanser hücrelerinin sirayet ettiğini ifade eder. Sinir demetinden gelen ufak sinirler prostat içine girerler. Prostat kapsülünü delerek girdikleri için, perinöral invazyon varlığında, sinir çevresini sararak sinir boyunca ilerleyen kanser hücrelerinin mikroskopik seviyede kapsüle penetre olmuş (sirayet etmiş) ya da kapsülün dışına çıkmış olma riski artar. Bu da, dikkatli olunmadığı taktirde, düşük kanser kür (kanserden tümüyle arınma) olasılığını beraberinde getirebilir.
Bir erkekte 2 tane sertleşmeyi sağlayan sinir ve damar demeti vardır. (Bkz. prostat anatomisi, damar-sinir demeti bölümü). Sağ ve solda olan bu ana cinsellik sinirlerinden çıkan ufak sinir lifcikleri, prostat kapsülünde ufak deliklerden prostat bezi dokusuna girer. Prostat bezi içinde seyreden sinir lifcikleri etrafında bir boşluk vardır.
Bu sinir lifcikleri, aslında hücre seviyesinde kanserin köken aldığı prostat salgı hücrelerine de oldukça yakındır (Resim-1)
Resim-1:
Nöron adı verilen mikroskop seviyesindeki sinir hücreleri Bazal membran altında ve bu membran ile ayrılarak, aslında prostat salgı bezi hücreleri ile yakın temastadır.
Yukarıda bahsedilen prostat bezi içindeki sinir lifciklerinin etrafındaki boşluğun çevresini da incecik bir kapsül çevreler. Bu boşluğa “perinöral boşluk” denir (Resim-2, sağ alt kenardaki ufak şekil). İşte prostat kanser hücreleri bu kapsülü yıkar ve sinirin çevresindeki perinöral boşluk boyunca bir tünel içinde ilerler gibi rahatlıkla ilerler. Bu şekilde prostat kapsülü dışına rahatlıkla da çıkabilir (Resim-2).
Prostat biopsisinde sinir lifciklerinin etrafını saran kanser hücrelerinin varlığını rahatlıkla gösterir. Buna “Perinöral invazyon” denir (Resim-3, siyah oklar).
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Prostat Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası
Copyright © 2025 Tüm Hakları Saklıdır –
MagmaReactive – ✨ Creativity unleashed.