Robotik Nefron Koruyucu Tümör Cerrahisi
(sadece hastalıklı bölümünün alınması)
Açık cerrahi ile uygulanan nefrektomide (böbreğin tümüyle çıkartılmasına tıp dilinde nefrektomi denir), ameliyatı gerçekleştirmek için 35-40 cm. boyuna kadar uzayabilen cerrahi kesi uygulanmaktadır (Şekil-1). Özellikle büyük tümörlerde aynı kesi ile 12. kaburga kemiğinin alınması da gerekebilmektedir. Bu büyük ameliyat kesisi ile yaralanan kasların ve sinirler nedeniyle ameliyat bölgesinde uzun süren ağrı ve uyuşukluk hissi olacaktır. Ayrıca iyileşme de buna bağlı gecikecektir. Hatta cerrahi alanda gelişebilen fıtık da ayrıca bir sorun olarak hastayı rahatsız edecek ve yaşam kalitesini etkileyecektir.
A.B.D. ve Avrupa ülkelerinden sonra artık zamanımızda ülkemizde de laparoskopik böbrek cerrahisi artık standart bir cerrahi uygulama halini almıştır. Ancak son yıllarda daVinci Robot ile ürolojiye sunulan teknolojik avantajlar ile böbrek kanserinin cerrahisinde robotik cerrahi gündeme gelmiştir. Ancak böbrek tümörlerinde uygulanan Radikal Nefrektomi (yani böbreğin tümüyle çıkartılması) ameliyatında etkinlik açısından Robotik Cerrahi ile Konvansiyonel Laparoskopik cerrahi arasında anlamlı fark bulunmamaktadır. Ancak, Robotik Sistem ile hastalarımıza 3 boyutlu, yüksek çözünürlüklü, 10-15 kat büyütmeli görüntü altında titreme etkisini ortadan kaldıran ve vücut içinde el gibi birçok doğrultuda hareket edebilme kabiliyeti ile cerrahinin gerçekleştirilmesi olanağı sağlanabilir.
Robotik Cerrahi’nin asıl olarak teknik açıdan avantaj getirdiği cerrahi Parsiyel Nefrektomi de denilen Nefron Koruyucu Tümör Cerrahisi’dir.
Böbreklerdeki her bir milyon süzgeç sistemine “Nefron” denilir. Sadece kanserli tümörün çıkartıldığı sağlam böbrek dokusunun ve dolayısıyla nefronların korunduğu cerrahi tekniğe “Nefron Koruyucu Tümör Eksizyonu” denilmektedir.
Robotik Radikal Nefrektominin avantajları nelerdir?
- Karın zarı dışından yapıldığında barsak yaralanma riski yoktur
- Kısa süreli hastanede kalma ve hızlı iyileşme
- Ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha az ağrı kesici kullanma ihtiyacı
- Normal günlük aktivitelere kısa sürede dönme
- Küçük ameliyat kesileri nedeniyle kozmetik görünüm
- Üç boyutlu, yüksek çözünürlüklü görüntü
- Büyük büyütmeli görüntü
- Titreme etkisinin ortadan kaldırıldığı robot kollarla ameliyat
- Vücut içinde bir el gibi rahatlıkla 7 doğrultu ve çok açı ile hareket edebilen robot kollarla ameliyatın gerçekleştirilmesi

Şekil-1: Açık nefrektomi Açık böbrek cerrahisinde belin yan kısmındaki kaslara yapılan büyük cerrahi kesi ile karın duvarını yapan 3 kat kas ardışık oalrak kesilir. Bu kasların kesilmesine bağlı ciddi ağrı hissi ve yaranın büyüklüğü cerrahi sonrasındaki iyileşmeyi geciktirecektir.

Şekil-2: Robotik Parsiyel nefrektomi Robotik ya da laparoskopik böbrek cerrahisinde karın ön duvarından açılan ufak boyutlu deliklerin yerleşim bölgeleri. Parsiyel yani Nefron Koruyucu Cerrahi de robotik teknoloji getirdiği avantajlar ile önemli bir yere sahiptir.
Robotik Parsiyel Nefrektomi Nedir?
Bu bölümü okuduktan sonra ilgili cerrahi videolarını izlemek için TIKLAYIN
Özellikle 4 cm ya da daha ufak çaptaki böbrek tümörlerinde, tümörün böbrekteki yerine göre uygulanabilen bir tekniktir. Burada amaç kanser kontrolünü sağlarken, sadece kanserli tümör dokusunun çıkartılması ve sağlam böreğin kişide bırakılmasıdır. Ancak son dönemde laparoskopik ve robotik Cerrahi’de edindiğimiz edindiğimiz deneyimlerin etkisiyle 6-7 cm çapındaki böbrek kitlelerine de Parsiyel olarak tümör kısmını çıakrtarak, böbreğin geriye kalan sağlam bölümü korunabilmektedir.
İleri düzeyde zor, ve tümör çapı 5 cm olan böbreğin ana damarlarına ve toplayıcı sistemine dayanmış büyük kitlenin Robotik cerrahi ile çıkartılması ve sağlam böbrek dokusunun korunması ameliyatını izlemek için TIKLAYIN
Son 10 yılda laparoskopik tekniğin cerrahi uygulamaları ablatif denilen hastalıklı dokunun tümüyle çıkartılması işleminden, daha kompleks rekonstrüktif (yani sadece hastalıklı bölümü çıkart ve kalan açıklığı tamir et) cerrahilere genişlemiş bulunmaktadır. Açık parsiyel nefrektomi organ (yani böbrek) koruyucu cerrahinin uygulanabileceği lokalize böbrek tümörlerinde standart yaklaşımdır.
Laparoskopik teknikte intrakorporeal sutür (yani vücut içinde cerrahi dikiş ve düğüm atma) tekniklerinde artan deneyim ve gelişmiş laparoskopik damar araçların varlığı seçilmiş hastalarda laparoskopik teknikle de parsiyel nefrektominin uygulanabilir bir cerrahi yaklaşım olmasını kolaylaştırmıştır. Bu nedenle zamanımızda artık 3 ya da 4 delikten (1 adet 1.2 cm, 1 adet 1.0 cm, 1 ya da 2 adet 0.5 cm) girilerek yapılan laparoskopik böbrek ameliyatında ufak böbrek tümörlerinde de sağlam böbrek kısmı kişide bırakılıp, sadece tümör rahatlıkla çıkartılabilmektedir. Kanser kontrolünde yapılan uzun ve orta dönemli bilimsel takiplerde laparoskopi de güvenle ve rahatlıkla uygulanabilecek bir teknik olarak kendisini ispatlamıştır. Ancak günümüzde daVinci Robot Sisteminin avantajları ile tanışan üroloji uzmanları böbreğin içindeki tümörlü alan çıkartıldıktan sonra oluşan doku boşluğunun ve yaralanan damarlar ile idrar kanallarının onarılması için daVinci Robotik Sistem‘in sunduğu avantajları kullanmaya başlamıştır.
Zira tümörlü doku çıkartılırken ve çıkan bölümün dikişlerle onarılması esnasında böbrek atar damarı kanama olmaması için kapalı kalmaktadır. Bu süre zarfında böbrek beslenemez (böbreğin kansız kalabileceği süre: 15-20 dakikadır) ve doktor tümörlü dokuyu kanser kontrolü açısından risk olmayacak şekilde çıkartacak ve çıkan bölgedeki hasarları da onaracaktır. Bunun için üst düzeyde deneyime sahip laparoskopik ve robotik cerrah olması gereklidir. Zira bu süre zarfında çok kanlanan böbrek dokusunu laparoskopik teknikle onarmak oldukça zor öğrenilen bir tekniktir. daVinci sistemin teknolojik avantajları ile laparoskopik tekniği uygulayan deneyimli cerrah karşılaştığı zorlukları bu teknolojik destek ile rahatlıkla geçmektedir.
Deneyimli bir laparoskopik cerrahın parsiyel nefrektomide zamana karşı yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelinmesini sağlayan daVinci Robotik Sistem‘in teknolojik avantajları şöyle sıralanabilir:
- Laparoskopik 2 boyutlu yerine daVinci sistem ile 3 boyutlu (3D) görüntü altında böbrekteki tümörlü dokunun sınırları belirlenir.
- Üç boyutlu yüksek çözünürlüklü (High Definition) görüntü ile derinlik hesabı rahatlıkla yapılarak tümörün çıkartılması
- Titremeyen robot kollarıyla dikişlerin atılması
- 540° açılı hareket kabiliyetine sahip robot kollar ile böbreğin hangi bölgesinde olursa olsun tümörün çıktığı alanın hızla ve derinlik kontrolüyle dikilebilmesi
Böbrek kanserinde parsiyel nefrektomi uygulamasındaki kesin endikasyonlar arasında
- eş zamanlı iki taraflı böbrek kanseri vakaları,
- soliter (tek böbrekli kişide) böbrekte tümör bulunması (unilateral renal agenezi veya daha önceden konturlateral nefrektomi)
- kötü fonksiyonlu veya fonksiyonsuz diğer böbrek ile birlikte tümör olması
Böbrek kanserinde parsiyel nefrektomi uygulamasındaki kesin olmayan endikasyonlar arasında
- İleri dönemde böbrek yetersizliği riski oluşturan hastalıkların olması (örnek diabet, yüksek tansiyon gibi)
- Küçük ve dışarı doğru uzanım gösteren tümörler
- Genç yaşta böbrek kanserinin görülmesi
- Ailede böbrek kanseri görülmesi (genetik yatkınlık)
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
dr@tibeterdogru.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]