Prostat Kanserinde Hormon Terapisi

Konu Başlıkları

Bu yan etkiler genelde tedavinin bitmesi ile geçer. Ayrıca ortaya çıkan yan etkiler için farklı çözüm yolları bulunabilir. Mesela mide bulantısı ve kusmayı önleyici ilaçlar verilebilir.

Yukarıda bahsi geçen risklerle birlikte bazı kemoterapi ilaçlarının neden olduğu nadir yan etkiler de vardır. Mesela;

  • Dosetaksel ve kabazitaksel bazen ciddi alerjik tepkilere neden olabilir. Yukarıda ifade edilen ilaçlar gibi bunu önlemek için de ilaçlar vardır. Kemoterapi ilaçları bazen sinirlere de zarar verebilir (çevresel nöropati olarak bilinir) ve bu da ellerde ya da ayaklarda uyuşma, titreme ya da yanma hissine neden olur.
  • Mitoksantron nadiren olsa da bazen yıllar sonra lösemiye neden olabilir.
  • Estramustin kan damarlarının tıkanmasına neden olabilir.

Eğer kemoterapi kullanırken yan etkiler oluştuğunu fark ederseniz doktorunuzla konuşun ki yan etkileri hemen tedavi edebilsin. Bazı durumlarda kemoterapi ilaçlarının dozu azaltılabilir ya da yan etkiler daha kötüleşmeden tedavi ertelenebilir veya durdurulabilir.

Prostat Kanserinde Hormon Terapisi

Hormon terapisi aynı zamanda androjen deprivasyon terapisi (ADT) ya da androjen bastırma terapisi olarak da adlandırılır. Bu tedavinin amacı erkeklerde androjen adı verilen hormonların seviyesini azaltmak ya da bu hormonun prostat kanseri arttırmasını önlemektir.

Androjen hormonu prostat kanseri hücrelerinin büyümesine neden olabilir. Bedenki ana androjen hormonları testosteron ve dihidrotestosteron (DHT)dir. Androjenlerin çoğu testisler tarafından üretilir ama böbrek üstü bezleri de (böbrek üstünde bulunur) üretime yardımcı olur.

Androjen seviyesinin düşürülmesi veya tamamen durdurulması prostat kanseri hücrelerinin de küçülmesine neden olur; böylece prostat kanseri yavaşlar ya da durma noktasına gelir. Ancak hormon terapisinin tek başına prostat kanserini tamamen bitirmesi mümkün değildir.

Prostat Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.

Hızlı Randevu