Böbrek Kanseri Belirtileri ve Risk Faktörleri

Konu Başlıkları

Klasik tıp kitaplarında böbrek kanserinin 3 belirtisi ilk planda tüm öğrencilere öğretilir

  • İdrarda kanama
  • Yan ağrısı (bel ağrısı)
  • Ele gelen sert kitle

Bu klasik 3 kardinal belirti böbrek kanseri hastalarının yaklaşık %15’inde görülür.
Ancak büyük bir oranda böbrek tümörü tespit edildiğinde hastada bir belirti yoktur

Özellikle günümüzde ultrasonografinin yaygın kullanılması ile, alakasız başka bir şikayet nedeniyle veya yıllık (check-up) kontrollerde yapılan ultrasonografide rastlantısal olarak ufak boyutta tespit edildiğinden belirti vermemektedir.

Bunun dışında bazı böbrek kanserleri beraberinde bazı humoral adı verilen proteinsel metabolik değişiklikleri meydana getirerek, az sayıda da görülse bellli başlı paraneoplastik sendrom belirtiyi de gösterebilir. Bunlar ENDOKRİN ve ENDOKRİN DIŞI olarak iki ana grupta tariflenebilir

ENDOKRİN Paraneoplastik Belirtiler:

  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
  • Hiperkalsemi (serum kalsiyumunda yükselme)
  • Karaciğer yetersizliği (Staufer Sendromu)
  • Polisitemi (Kan fazlalığı)
  • Cushing sendromu
  • Glikoz metabolizmasına bozulma

 

ENDOKRİN DIŞI Paraneoplastik Belirtiler:

  • Amiloidozis
  • Anemi
  • Kas-Sinir ileti patolojileri
  • Pıhtılaşma bozuklukları (Koagulopati)
  • Nefropati (Böbrek hasarı)
  • Prostaglandin yüksekliği

Böbrek hücrelerinde neden kanser oluştuğu henüz tam olarak belirlenebilmiş değildir ancak en yaygın kanser türlerinden biri olan böbrek kanseri belli risk faktörleri bulunmaktadır.

Doktorlar böbrek kanserinin böbrek hücrelerinin DNA’larında oluşan mutasyonlarla başladığını tahmin etmektedirler. Bu mutasyonlar kanser hücrelerinin büyüme ve yayılma hızına etki eder. Anormal hücrelerin hızla toplanması tümör oluşumuna neden olabilir. Bazı hücreler hızla büyüdüklerinden kanser bedenin diğer kısımlarına da yayılabilir (metastaz).

Ayrıca paraneoplastik sendromlara bağlı olarak kaşeksi –iştahsızlık-, kilo kaybı ve ateş’de klinik belirtilere eşlik edebilir. Bunların kanserin vücuda yapılmış olması ya da lokal kalması ile pek ilişkisi olmayabilir. Yani böbrekteki kanser vücuda yayılmadan da bu paraneoplastik belirtileri yapabilir. Paraneoplastik değişklikleri yapması için mutlaka vücuda metastaz yapmış olması gerekmez.

Böbrek kanseri tespit edilen hastaların yaklaşık %10-40 arasında paraneoplastik belirtileri mevcuttur.

Paraneoplastik sendrom bir tümör veya tümörün metastazları ile doğrudan ilgili olmayan, yerleşim yerlerinden uzaktaki, ancak tümörün varlığına bağlı olan ve dolayısı ile tümörün çıkarılmasından sonra gerileyebilen belirti ve bulgularıdır.
 

Risk Faktörleri

Aşağıdaki faktörler böbrek kanseri riskinin artmasına neden olur:
Yaşlılık. Yaşlandıkça böbrek kanseri riski artar.Sigara kullanımı. Sigara kullanan kişilerin sigara içmeyenlere göre böbrek kanserine yakalanma ihtimali çok daha fazladır. Sigarayı bıraktığınızda risk azalır.Obezite. Obez olan kişilerin böbrek kanserine yakalanma riski normal kiloda olanlara göre çok daha yüksektir.

Yüksek tansiyon (hiper tansiyon). Yüksek tansiyon böbrek kanserine yakalanma riskinizi arttırır.Böbrek yetmezliği tedavisi. Uzun süre diyaliz tedavisi gören kişilerde böbrek kanserine yakalanma riski çok daha fazladır.

Belli genetik sorunlar. Belli genetik sorunlarla doğan kişilerle böbrek kanserine yakalanma riski yüksektir. Bu genetik sorunlar arasında Hippel-Lindau hastalığı, Birt-Hogg-Dube sendromu, tüberoz skleroz kompleksi, genetik papiller böbrek hücresi kanseri ya da genetik böbrek kanseri.

Ailedeki böbrek kanseri geçmişi. Genetik sorunlar olmasa da ailesinde böbrek kanseri geçmişi bulunan kişilerin böbrek kanserine yakalanma riski çok daha fazladır.

İş yerinde belli maddelere maruz kalmak. İş yerinde kadmiyum ya da belli böcek ilaçları gibi maddelere maruz kalmak da böbrek kanseri riskini arttırabilir

böbrek kanserinin belirtileri

Hızlı Randevu

Hızlı Randevu

Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.