Mesanenin tamamen çıkarılmasına Radikal Sistektomi denir ve tüm mesane ve yakındaki doku ve organlar cerrahi yöntem ile çıkarılır. Erkeklerde prostat, seminal veziküller, vas deferensin bir kısmı ve üretra da çıkarılabilir. Kadınlarda rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmı alınabilir. Ayrıca her ikisi için de pelvisteki lenf düğümleri çıkarılır. Bu genellikle kapsamlı bir şekilde yapılır, yani pelvisteki tüm lenf düğümleri ve hatta pelvisin hemen dışındaki bazıları alınır.
Bazen, kanserin küçük olduğu durumlarda, mesanenin sadece kanserli kısmını çıkararak mesane kanserini tedavi etmek mümkündür – buna kısmi sistektomi denir. Ne yazık ki, bu sadece çok az vakada mümkündür; bunun ana nedeni, tümörlerin boyutu ve/veya çok sayıda olması, mesaneyi tekrar bir araya getirmenin basitçe mümkün olmayacağı anlamına gelmesidir. Diğer ana sebep, mesaneyi yıkayan toksinlerin yüksek dereceli bir kansere neden olmasının mesane yüzeyinde başka kanserlere neden olacağını bilmemizdir. Ürologlar bunu bir “alan değişikliği” olarak adlandırırlar, çünkü mesanenin tüm astarı potansiyel olarak kanserden etkilenir – biraz çimlerdeki yabani otlar gibi, burada sadece büyüklerini görebilirsiniz, ancak ortaya çıkmaya hazır çok sayıda küçükleri de var. Tüm mesane çıkarıldığında, başka bir tümörün ortaya çıkması ve daha kapsamlı bir ameliyat geçirme riski ortadan kalkar. Ayrıca, ürotelyal kanser hücreleri kaçabileceği ve başka yerlere “tohumlayabileceği” için mesanenin açılması risklidir. Bu nedenle, tüm mesanenin çıkarılması genellikle en güvenli seçenektir, ancak kanser küçükse kısmi sistektomi mümkün olabilir.
Kanser ilerlemişse ve TURBT, BCG veya kemoterapi ile tamamen yok edilemiyorsa, doktorunuz normal olarak mesaneyi veya bazı durumlarda mesanenin bir kısmını çıkarmak için ameliyat önerecektir. Mesane kanseri mesanenin dışına yayılırsa ölümcül olabilir. Bu nedenle, mesanenin cerrahi olarak tamamen çıkarılması, genellikle ilerlemiş bir tümörü durdurmanın en iyi yoludur. Mesane kanseri için laparoskopik cerrahi deneyim ile robotik mesane kanseri hasta açısından önemli bir konfor sağlamaktadır. Bu sayede daha az kan kaybı, daha hızlı iyileşme ve minimum enfeksiyon riski gibi hastaya yönelik önemli avantajları olduğu gibi tümörlü yapının çıkarılmasınıda robotik cerrahi daha fazla görüntü detayı ve sezgisel robot ergonomisi sayesinde ameliyatı gerçekleştiren doktorda da kolaylık sağlamaktadır.
⚠️ Bu video uzmanı için bilgilendirme amaçlı paylaşılmıştır.
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası