Özellikle robotik cerrahinin ürolojik kanser cerrahisinde önemli yere sahip olması ile elde edilen avantajlar:
Prostat kanserinin cerrahi tedavisinde de robotik cerrahi günümüzde, yukarıda sayılan bu avantajları ile, en çok tercih edilen tedavi olmuştur. Özellikle ne ve büyük görüntü altında prostat çevresindeki anatomik detayların, cerrahi deneyim ile, çok iyi seçilmesi ve çevre dokuların korunması ile cinsel fonksiyonun korunmasında ve idrar tutma fonksiyonunun en üst seviyede devamında büyük avantaj sağlar.
Her prostat kanseri hastasında cinsel gücün korunması mümkün müdür?
Bunun cevabı maalesef “HAYIR”.
Deneyimli cerrahi ellerde robotik teknoloji ile prostatı saran zar tabakaları çok iyi ayırt edilir. Bu zar tabakları (tıbbi adı “fascia”dır) ayrılarak, prostat kapsülüne çok yakın cerrahi gerçekleştirilerek, bir nevi prostatın yüzeyinden bu zarlar sıyrılarak, sertleşmeyi sağlayan çevresindeki sinir ve damar demetleri korunur.
Eğer PSA, multiparametrik MRI ve biopsi verilerine göre, hastadaki prostat kanseri prostatın kapsülünün dışına taşmış riskine sahip ise, maalesef prostat kapsülüne bu şekilde yakın cerrahi gerçekleştirilmemelidir.
Nedeni: cerrahi sınırda kanser hücresi bırakmamak içindir.
Bu nedenle kanser kontrolü ve bir daha PSA değerinin yükselmemesi için, cerrahi sınırda kanser hücresi bırakmamak çok önemlidir. Bu nedenle prostatın üzerindeki zar tabakasını sıyırmamak lazımdır. Bu zar bırakılarak sinir demeti bir nebzede olsa korunabilir (İnterfascial sinir koruma). Ancak kanser güvenliği açısından gerekirse daha da radikal davranmak gerekir. Tüm fascia yaprakları prostat üzerinde bırakılarak ve hatta damar sinir demeti ile prostat tümüyle çıkartılmalıdır.
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Prostat Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası