Böbrek kanseri böbreklerde başlar. İnsan vücudunda fasulye şeklinde iki böbrek bulunur ve herkesin böbreği yumruğu kadardır. Böbreklerimiz karnın arkasında bulunur ve omurganın her bir tarafında birer böbrek yer alır. Yetişkinlerde görülen böbrek hücreli kanser en yaygın böbrek kanseri türlerinden biridir ve kanser tümörlerinin yüzde 90’ı bu türdendir. Gençlerde ve çocuklarda ise Wilms Tümörü adı verilen böbrek kanseri türünün gelişme ihtimali daha yüksektir. Böbrek kanseri günümüzde giderek artmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de bilgisayarlı tomografi (CT) çekilme sıklığının artmasıdır çünkü bu teknikle tespit edilemeyen türler de tespit edilebilmektedir. Yapılan testlerde kazara böbrek kanseri tespit edilebilir. Pek çok vakada böbrek kanseri ilk evrelerinde teşhis edilir ve bu evrede henüz böbrek üzerinde küçük tümörler oluşmuştur, bu nedenle tedavi de çok daha kolaydır.
Semptomlar:
Böbrek kanseri ilk evrelerde neredeyse hiç belirti ya da semptom göstermez. Semptomlar olmadığı için böbrek kanserinin olup olmadığını anlamak için rutin testler yapılması da gerekmez. Ancak kanserin ilerleyen aşamalarında aşağıdaki belirti ya da semptomlar görülebilir:
• İdrarda kan, pembeleşme ya da kırmızı renk
• Bir türlü geçmeyen sırt ve karın ağrıları
• İştah kaybı
• Sebebi anlaşılamayan kilo kaybı
• Yorgunluk
• Arada bir ortaya çıkan ateş yükselmesi ya da düşmesi
Eğer yukarıdaki belirti ya da semptomları sürekli yaşıyorsanız ve bu durum sizi endişelendiriyorsa, doktorunuzdan randevu alın.