Ameliyat sonrası erken iyileşme dönemindeki önerilerim:
Robotik radikal prostatektomi ameliyatlarımı genel pratiğimde periton zarı dışından (ekstraperitoneal), gerçekleştirdiğim için, cerrahi sırasında vücut içi uygulanan CO2 gaz basıncının direkt barsak üzerine etkisi olmamaktadır. Bu nedenle 4-5 saat sonra az miktarda su içmeye, 6-8 saat sonra sıvı gıda ile beslenmeye başlayabilirsiniz.
Eğer, ameliyat sonrasındaki gün, gaz çıkarttı iseniz, sizi takip eden hemşirenize bunu söyleyiniz, yumuşak normal gıda ile beslenmeye başlayabilirsiniz.
Hastanede yatarken, varsa drenin ameliyatın ertesi günü alınmasını takiben, doktorunuz aksini uyarmadıktan sonra, banyonuzu yapabilirsiniz. Su sızdırmaz bantlar nedeniyle delik yerlerinin su ile teması pek mümkün değildir. Ayrıca, suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur. Eve çıktıktan sonra, sadece banyonuzdan sonra ameliyat deliklerini kurulamanızı ve sondanın idrar kanalına girdiği bölgeyi ıslak mendil ile temizlemenizi öneririz. Penis, penis ucu ve sonda etrafını ıslak mendil ile günde 2-3 kere temizlemeniz yerinde olacaktır.
Özellikle, bazı hastalarımızda, barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gaz yapıcı gıdaları yemek ve içecekleri tüketmekten kaçınınız. Sebze, haşlama, muhallebi, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri ve sıvı olarak da sadece su tüketiniz.
Kesinlikle alaturka tuvalate oturmayınız. Mutlaka alafranga tuvalet ile ihtiyacınızı gideriniz. Bu sırada ıkınmaya bağlı olarak sondanın etrafından bir miktar berrak ya da hafif kanlı idrar kaçabilir. Merak etmeyiniz. Ikınmamaya özen gösteriniz. Sondanız varken ya da sondanız alındıktan sonra bile 2-3 hafta süre ile yere çömelme, bağdaş kurma gibi taban kaslarını aşırı geren hareketlerden kaçınınız.
Eğer ameliyat sonrasında ikinci gün sondanız ile evinize gönderilmiş iseniz, tahmini olarak sondanızı ameliyatın 5.- 7. Günü çıkartmayı planlarız. Eğer evinizde iken, sondanız kendiliğinden çıkarsa mutlaka bize ulaşınız, kesinlikle başka bir merkezde sonda takılmasına izin vermeyiniz.
Sondanız alındıktan sonra, idrar tutma fonksiyonunun daha hızlı sürede kontrolü için yapmanızı tavsiye ettiğimiz egzersizler:
Ani hareketlerde, öksürmede, yataktan kalkarken ya da oturur durumdan ayağa kalkarken mutlaka, egzersizde yaptığınız gibi, önce makat etrafındaki ve kaba kaslarınızı kasınız ve kasılı olarak hareketinizi tamamlayınız. Bu idrarın kaçmasını önlemede size yardımcı olacaktır.
Kanda total PSA ve idrar kültürü – antibiogram testlerini rahat ulaşabileceğiniz bir laboratuarda yaptırıp sonuçları ile kontrole geliniz. Bu ziyaretinizde patoloji sonucu ile beraber durum değerlendirmesi yapılırken, iyileşmeniz ve varsa sıkıntılı durumlarınız konusunda görüşme fırsatımız olacaktır. Eğer İstanbul dışından gelmiş iseniz bu sonuçları lütfen bize faks ya da telefon ile iletiniz.
Asistanlarımız vasıtasıyla benimle iletişime geçiniz.
İlk ay kontrolünden sonra patoloji sonucuna göre önereceğim şekilde,
2 (iki) yıl boyunca 3 ayda bir kere kanda total PSA değerinin kontrolü yapılacaktır.
Patoloji raporunuzdaki sonuca göre bu takibin yanında ek bir tedavi (ışın tedavisi, hormon tedavisi, kemoterapi gibi) ya da takip protokolü olup olmadığını lütfen doktorunuzla paylaşınız.
Total PSA değerinin seviyelerinin düzenli takibi çok önemlidir. Bu takiplerde serbest PSA değerinin ölçümüne gerek yoktur.
Doktorunuz tarafından ek bir öneri olmadığı ya da sizin beklenen dışında şikayetleriniz olmadığı sürece rutin takip protokolümüz:
Ameliyat sonrası,
2 yıl süre ile 3 (üç) ayda bir kan tahlili ile serum total PSA düzeyi takibi ve ilk aydaki kontrolde idrar kültürü antibiogram değerlendirmesidir.
PSA değerinde bir yükselme yoksa 2. ve 4. yıllar arasında bu takip aralığı 6 (altı) ayda bire çıkacaktır.
5. yıldan sonra ömür boyu yıllık kontrolleriniz ile takip devam edecektir. Lütfen ihmal etmeyin.
PSA dışında, size dosyanızda verilen ve üzerlerinde belirtilen döneme ait soru formlarını istenilen ameliyat sonrası ayında doldurunuz ve kontrole geldiğinizde ya da posta yoluyla bize ulaştırınız. Bu iki soru formunun eksiksiz ve düzenli doldurulması takiplerinizdeki fonksiyonel değerlendirmeniz için önemlidir.
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası