Yapay Mesane Nedir?

Konu Başlıkları

Yapay Mesane nedir?

İnce barsaktan alınan bir bölümden (50-60 cm) küresel şekilde idrarı içinde düşük su basıncında depolayabilen bir rezervuar yapılır. Bu rezervuarın sağ ve sol üst kenarına böbreklerden gelen idrar kanalları (iki adettir , sağ böbrekten ve sol böbrekten gelir) dikilerek ağızlaştırılır.
Küresel şekildeki yeni idrar kesesini oluşturacak yapay mesanenin alt ucundaki bölümünden yeni idrar kesesinin boynunu oluşturacak 1-2 cm çapında bir delik oluşturulur ve bu delikte aşağıdaki idrar kanalına (üretra) bir sonda üzerinden dikilerek ağızlaştırılır.

Yapay idrar kesesini oluşturduğumuz dikişler eriyip kenarları kaynayıncaya kadar (yaklaşık 15-20 gün) idrarın dışarı sızmaması ve iyileşmeyi geciktirmemesi için bu sonda bırakılır. 15-20 gün sonra idrar kanalındaki sonda alınır ve idrar tutma fonksiyonu da korunduğu için hasta yaşına, ek hastalığına ve egzersizlerine bağlı olarak kısa sürede adaptasyonunu sağlar.

İdrar kesesi yani mesanenin başta kanser olmak üzere bazı hastalıkları kişinin hayatını ya da böbrek fonksiyonlarını tehdit eder. Bu nedenle uzaklaştırılması gerekir.

Örneğin mesane kanserinde kanserli hücrelerin özellikle mesanenin dışına çıkmadan hatta çok hızlı ilerleyen kanserlerde mesane kasına geçmeden dahi çıkartılması hastanın hayatının önemli ölçüde kurtarmaya yönelik en önemli tedavidir.

Başka hangi hastalıklarda mesane alınmalıdır?

Ufalmış, bir portakal hatta mandalina cesametinde kalmış ve hiç esnemeyen (nörojen mesane, kontrakte mesane gibi) idrar kesesinde hasta tuvaletten çıkamaz ve her daim idrar kaçır, böbrekleri şişmeye başlar. Bu böbrek fonksiyonlarını tehdit eder ve dialize kadar hastayı götürür. Bu tip durumda mesaneyi uzaklaştırmak gerekir.

İdrar kesesi uzaklaştırılınca idrar nerede toplanacak?

İdrarın drenajının kontrolünü sağlamak için iki seçenek vardır.

İleal loop nedir?
İnce barsaktan alınan bir bölüm (15-20 cm) vasıtasıyla böbreklerden gelen idrar kanalları (iki adettir, sağ böbrekten ve sol böbrekten gelir) bu ince barsağın bir kenarına dikilerek ağızlaştırılır. İnce barsağın diğer ucu ise karın duvarına dikilerek ağızlaştırılır. İdrarın karın duvarına açılan barsak bölümü etrafına yapıştırılan bir torbaya birikmesi sağlanır. Biz buna “İleal loop” diyoruz.

Normal idrar kesesi şeklindeki yapaymesanenin çekilen kontrol filmi ile bu şekilde görülmesi, idrar tutma, geceleri idrar kaçırmama ve böbreklere idrar geri kaçmaması için çok önemlidir.