Evet. Rahatlıkla robotik cerrahi ile yapılabilir.
Mesane kanseri daha sıklıkla erkeklerde görülmekle birlikte, günümüzde kadın hastalarda da mesane kanseri görülme oranı artmaktadır.
Erkeklerde prostat varlığı ve idrar kanalının uzun olması kanserli idrar kesesi alındıktan sonra, ince barsaktan yapay mesane yapmak için bir avantaj sağlamaktadır. Ancak kadında prostat bezi denilen organ yoktur ve idrar kanalı erkektekine göre oldukça kısadır. Bunun diğer bir anlamı kadınlarda idrar tutan büzük sistemi özellikle kısa ve daha hassastır.
Bu nedenle mesane kanseri olan kadınlarda, sıklıkla, idrar kesesi alındıktan sonra idrar yolları karın ön duvarına bir torbaya bağlanmaktadır. Bu kadınlarda kozmetik görünümde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Diğer yandan mesane ile vajina da çıkarıldığı için ve bu esnada sinirler korunmadığı için, kadınlarda böyle bir cerrahiden sonra cinsel fonksiyonların devam etmesi söz konusu olamamaktadır.
Bu nedenle günümüzde özellikle ileri robotik cerrahi deneyimi ile,
Büzük koruyucu, sinir koruyucu ve küresel tipteki yapay idrar kesesi nedeniyle
Yaklaşık olarak 6-8 saat süre bu ameliyattan sonra, hastalarımız genellikle 8-10 gün sonra evlerine gönderilmekte ve idrar sondası 14-20 gün sonra yapay mesane dikişleri kaynayınca alınmaktadır.
Kozmetik olarak karında sadece 5 delik izi ve torbasız bir karın ön duvarı olduğu için hem fonksiyonel, hem de kozmetik açıdan oldukça avantaja sahiptir.
Evet. Erkeklerde de cinsel fonksiyonu korumak amaçlı, robotik cerrahi ile sinir koruyucu cerrahi ile kanserli mesane çıkartılabilmektedir.
Sinir koruyucu olarak mesanesi alınan erkeklerde, ince barsaktan yapay yeni idrar kesesi yapılırken, küresel şekilde oluşturulmasına dikkat edilir. Bunun en önemli sebebi, küre şekilinin içindeki basıncın (bu hastalarda depolanan idrara ait hidrostatik basınç olmaktadır) eşit şekilde idrar kesesi çeperine etki etmesidir. Özellikle belirli boyutta ve küresel şekilde hazırlanan idrar kesesinde, sinir demetleri de korunduğunda ne gece ne de gündüz idrar kaçırma ya çok az ihtimalle ve bu hastalarda da sadece koruyucu pede kullanımı ile görülmekte ya da büyük çoğunlukla (%90 üzerinde) hiç görülmemektedir.
Aşağıdaki videoda erkek hastada kanserli mesane robotik cerrahi ile sinir koruyucu teknik ile alındıktan sonra, yine robotik cerrahi ile ince barsaktan küresel yapay idrar kesesinin gerçekleştirilmesi ve idrar yoluna bağlanması eğitsel olarak sunulmaktadır.
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Mesane Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası