Torba Takıldıktan Sonra Yapay Mesane Yeniden Yapılabilir mi?

Konu Başlıkları

Öncelikle bu sorunun yanıtı EVET’tir

Bir Hasta Hikayesi:

Bay  ŞD, 56 yaşında erkek hasta idi.

T2 evre kasa sirayet etmiş mesane kanseri nedeniyle doktoru tarafından mesanesi alınarak, karına açılan torba yapılmıştı (ileal loop). Hasta aylar içinde bu torba ile kesinlikle yaşamak istemediğini, bundan çok muzdarip olduğu ve yapay mesane konusunda uzman olduğunu öğrenerek, Prof. Dr. Tibet Erdoğru’ya başvurdu. Yapılan incelemelerde İleal Loop’tan yani torbadan, Yapay Mesane yapımına dönüşüm yapılabileceğine karar verildi. Ve ameliyat başarılı şekilde gerçekleştirildi.

2.5 saatlik bir ameliyat ile hasta 3 hafta sondalı olarak takip edildi. Ve 3 hafta sonra sondası alındı. İlk 1 ay yapay mesane adaptasyonu için destek verildi.

Ameliyat sonrasında 3. ayda bay ŞD rahatlıkla idrarını gece ve gündüz tutarak yapay idrar kesesi ile yaşamına devam etmeye başladı.

Geçmişte mesane kanseri nedeniyle idrar kesesi çıkartılmış ve idrarın karına açlan torbaya aktığı erkek hastalarda aşağıdaki şartlar uygunsa yapay mesaneye dönüşüm yapılabilir.

  1. Üretra denilen idrar kanalında tümör olmayacak veya tümör tekrar etmemiş olacak
  2. İdrar tutma büzük kası ilk mesanenin çıkartıldığı ameliyatta tahrip edilmiş olmayacak (bu sistoskopik değerlendirme ile yapılmaktadır)
  3. İdrar kesesi kanseri tekrar etmemiş ve mesanenin çıkartıldığı yere ışın tedavisi (radyoterapi) verilmemiş olacak.
  4. İnce barsak yapısında ameliyata bağlı yapışıklık bozukluk olmayacak (bu ancak yapay mesane ameliyatı sırasında vücut içine girildiğinde anlaşılabilmektedir)

Yukarıda sayılan durumlar mümkün kılıyorsa, robotik ya da açık cerrahi ile önce yapılmış olan karına açılan torba iptal edilerek, yerine ince bağırsağın yaklaşık 60 cm bölümü kullanılarak yapay mesane gerçekleştirilebilir.

Bu cerrahi sonrasında iyileşme için hasta 5-7 gün hastanede kalır. Sondalı olarak evine yollanır ve 14-20 gün sonra yapay mesanenin dikişleri kaynayınca üretral sondası alınır.

Bir süre yapay mesaneye adaptasyon için idrar tutmada kısmi problemler olabilir, bu geçecektir. Bu aşamda pelvik fizyoterapi ve ilaç tedavisi ile destek verilir.

Yapay mesane ve idrar kanalının ağızlaştırıldığı (üretra ve yapay mesane boynu) bölgede darlık olursa endoskopik tedavi ile darlık açılabilir. Uyguladığımız torbadan yapay mesaneye dönüşüm ameliyatlarında bahsedilen darlık, cerrahi öncesi itinalı değerlendirme ve cerrahi sırasında özellikle büzük kısmındaki milimetrik kalmış canlı dokulara zarar verilmemesi ile sağlanmaktadır.

Hızlı Randevu

Hızlı Randevu

Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.