Prostat kanseri ameliyatlarında kapalı yöntemlerle yapılan endoskopik tedavilerde iyileşme çok hızlıdır. Açık yöntemde bir ameliyat yarası oluştuğu için, ameliyat sonrasında kanamalar ve ağrı ortaya çıkar. O yaranın iyileşmesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Açık ameliyatlarda 7-10 günlük bir iyileşme süresi vardır. Kapalı yöntemle yapılan işlemlerde iyileşme süresi daha kısadır. Mesaneyi bir balon olarak düşünürseniz, balonun tam çıkışındaki o meyve çıkarılıp, kazınıp yakıldığında orada bir yara oluşmaktadır.
O yaranın iyileşmesi için; açık ameliyatlarda 5 gün, kapalı olan klasik tur yönteminde 2 – 3 gün, lazerde de 1 – 2 gün sondanın tutulmasını öneriyoruz. Lazer uygulamasının hasta için dezavantajı, ameliyat bölgesinde yakma nedeniyle bir kabuk oluşmasıdır. Yara iyileştiği zaman bu kabuk da idrar akımı ile atılacaktır. Ancak parçaların atılması sırasında bazen hasta sıkıntılar yaşayabilir. Lazer olan bir hastada yaklaşık 1 ay boyunca yara kabukları atılacağı için hastada şikayetler ortaya çıkabilir. Ancak klasik denilen tur yönteminde fazla şikayet olmaz. Yanma, sızlama, kanama, idrarını hisseder hissetmez tuvalete gitme ihtiyacı duyulması gibi sorunlar olabilir.
İyi huylu prostat büyümesi sorununda ameliyat, idrar yolundan girilerek yapılan endoskopik işlemler ile açık ameliyatlardan oluşmaktadır. Kapalı ameliyatlarda; plazmakinetik enerji, elektrik veya lazer enerjisi kullanılmaktadır.
Robotik teknolojideki ilerleme sonrası birçok teknolojik avantajları ile da Vinci robotik sistem ile robotik cerrahi denilen teknik, 2001 yılından itibaren tüm dünyada çok hızlı bir gelişimle ve zamanımızda en fazla şekilde prostat kanseri cerrahisinde uygulanmaya başlamıştır. A.B.D’de %84 prostat kanseri ameliyatı da Vinci robotik teknik ile yapılmaktadır.
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Prostat Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası