Denosumab (Xgeva, Prolia) prostat kanserinin kemiklere yayılmasını engelleyen ilaçlardan biridir. Bifosfonat gibi denosumab da kemik hücrelerinde osteoklast yani kemik yıkımı olmasını engeller ama farklı bir şekilde çalışır. Bu ilaç aşağıdaki amaçlarla tercih edilebilir:
• Erkeklerde kanseri kemiklere sıçrayanların kırık gibi sorunlarına engel olmak ya da bu sorunları geciktirmek için. Zoledronik asit işe yaramıyorsa da bu ilaç ayrıca tercih edilebilir.
• Hormon terapisine rağmen PSA seviyesi artan ve kanseri yayılan erkeklerde kanserin kemiklere sıçramasını yavaşlatmak için.
Bu ilaç her dört haftada bir enjekte edilir. Bu ilacı alan erkeklere genellikle kalsiyum ve D vitamini takviyesi almaları önerilir çünkü kalsiyum seviyesi düştüğünde oluşacak sorunların engellenmesi gerekmektedir. İlacın yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı, ishal, zayıf ve yorgun hissetme vardır. Bifosfonat ilacında olduğu gibi denosumab da çene kemiği yıkımına neden olabilir bu nedenle doktorlar benzer önlemler alınmasını önerir (ilaca başlamadan önce çene ve diş sorunlarının tedavi edilmesi gerekir).
Bazı çalışmalar kortikosteroid ilaçlarının (prednizon ve deksamethason gibi) erkeklerdeki kemik ağrılarını azalttığını göstermektedir. Bu ilaçlar PSA seviyesinin düşmesine de yardımcı olabilir.
Radyasyon terapisi özellikle de kemik ağrılarının sadece bir veya birkaç bölgede görüldüğü durumlarda kemik ağrısının azaltılmasında yardımcı olabilir. Radyasyon omurga tümörlerine de uygulanabilir ve bazı durumlarda omurga ağrılarını azaltır. Radyasyon terapisi bedenin diğer kısımlarında tümörlerin küçültülmesi için de kullanılabilmektedir.
Radyofarmasötik radyoaktif elementler içeren ilaçlardır. Bu ilaçlar damara enjekte edilir ve zarar görmüş kemiklerin (kanserin sıçradığı yerlerde) tedavisi için kullanılır. Enjekte edilmeye başladığı andan itibaren kanserli hücreleri öldürür. Bu ilaçlar kemiklere yayılan prostat kanserinin tedavisinde de kullanılır. Dışarıdan alınan radyasyondan farklı olarak bu ilaçlar aynı anda zarar gören tüm kemiklere ulaşabilir.
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Mesane Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası