T-lenfosit hücreleri vücudumuzda hücresel seviyedeki bağışıklığı sağlayan ve bizi yabancı hücre ve maddelerden koruyan hücrelerdir. Bunu, yabancı hücreyi, mikrobu yakalayıp, salgıladığı maddelerle parçalayarak gerçekleştirir.
Yani T-lenfositlerimiz vücudumuzdaki ağır silahlara sahip, yabancılara karşı, koruyucularımızdır.
Vücudumuza giren virüs ya da bakterileri ya da vücudumuzda oluşan kanser hücrelerini ilk aşamada yakalar ve onlara bağlanarak, sitozin adı verilen maddeleri zararlı hücreyi parçalar.
Maalesef, özellikle kanser hücreleri çok akıllıdır.. Kendilerini T-lenfositleri tarafından gerçekleştirilen saldırılara karşı koruyabilmek için T-lenfosit hücrelerine PD-L1 adı verilen bir iskele ile T-lenfosit üzerindeki PD-1 limanına bağlanırlar. Bu bağlanma, T-lenfositlerinin içindeki bazı reaksiyonlara neden olur ve kanser hücresini yıkmak için ürettikleri Sitokin maddesinin üretimini durdurur. Böylece kanser hücresi yıkılmaktan kurtulur. İşte bu PD-1 ile PD-L1 arasındaki bağlantı noktasına Kontrol Noktası Baskılayıcıları (İngilizce tabiri ile Check-Point Inhibitor denilir)
Bu bağ devam ettikçe, kanser hücresinin yıkılmasını bırakın, çoğalarak vücuda yayılmaya devam ederler.
Günümüzde İmmünoterapi yani bağışıklık sistemi üzerinden kanseri tedavi etmenin önemli kapısını aralayan nokta bu “Check-Point Inhibitor”lerinin bağlanmasını engelleyen ilaçlara odaklanmıştır.
PD-L1 iskeletini kapatan antikor ya da PD-1 limanını kapatan antikorlar sonucunda T-lenfositler Sitokin’lerin üretimini durduran etkiden kurtuldukları için, kanser hücresini yıkmaya devam ederler.
İşte günümüzde Kanser tedavisinde kullanılan en önemli İmmünoterapi odak noktası
Kontro-Noktası Baskılanması ile T-lenfositleri çalışmaz hale getiren bu bağın engellenmesi ve T-lenfositlerinin kanser hücrelerini öldürmeye devam etmesinin sağlanmasıdır.
Prof. Dr. Tibet Erdogru
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Hasta bilgilendirme ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası