Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir?

Konu Başlıkları

Üreter denilen idrar kanalına inen taşlarda en önemli belirti şiddetli bel ağrısı ve buna bağlı gelişen bulantı ve kusmadır. Beraberinde idrarda kanama da bulunabilir. Ancak şart değildir.
İdrarda kan olmasa bile, hastaların başvurdukları doktorlar tarafından yapılan idrar tahlilinde (mikroskopik seviyede) idrarda kan bulunur. Buna mikroskopik hematüri diyoruz.

Üreter kanalına düşmüş taşlarda bazen alt uca gelene kadar çok şiddetli olmasa da, üreterin alt ucu olan idrar kesesine açıldığı noktaya yaklaştığında, taş mesane kaslarını uyararak, devamlı idrar varmış gibi hisse neden olur. Hasta bu aşamada devamlı idrarı varmış gibi hisseder ve tuvalate gittiğinde az miktarda idrar çıkarsa bile hala idrarı varmış gibi olduğunu söyler.
Öyle ki, Klinik pratiğimizde bazen sistit diye devamlı tedavi edilen kadınlarda idrar kanalın alt uç taşının bu idrarda ve idrara kesesinde yanma ve sık idrara çıkmalara neden olduğunu buluruz.

Üreterin daha üst kısımlarında olan taşlarda ağrı genellikle belin yan tarafından kasığa veya erkekte testis torbasına, kadında vulvaya doğru yayılır.

Bazen üretere düşen taşlar ani kana tıkanmasına neden olmadığı için, böbreği yavaş yavaş genişletir ve yavaş genişleyen böbrek havuzu nedeniyle böbrek kapsülü, aniden gerilmediği için şiddetli ağrı atağı olmaz. Belki künt ağrı dediğimiz, müphem bir bel yan ağrısı şeklinde hasta hisseder. Bazı hastalarda hatta hiç ağrı hissi bile olmayabilir.

Bizim için en tehlikeli üreter taşları aslında bu, ağrı yapmayan taşlardır. Zira ağrı olmadığı ya da hasta tarafından çok önemsenmeyecek yan ağrısı nedeniyle doktora gidilmez ve taş zamanla böbreği ileri derecede genişletir. Ya başka bir nedenle yapılan tetkik (genellikle ultrasonografidir) rastlantısal olarak tespit edilir ya da ileri dönemde böbrekte biriken idrarda iltihap oluşup yüksek ateş yapabilir.

Eğer bir kişide taş düşürülmeden önce idrarda iltihapta varsa, taşın idrar kanalını tıkaması ve gerisinde artan su basıncı ile enfekte idrarın böbrek parankim dediğimiz bölgesine sirayeti ile yüksek ateşli böbrek iltihabı ile beraber yan ağrısı görülebilir. Bu durum Üroloji’de önemli acil durumlardan birisi olup, asla taşın kendiliğinden düşmesine çalışmamak ve beklememek, bir an önce enfekte idrarı drene edecek stent yerleştirme işlemine hastayı almak gerekir.

Hızlı Randevu

Hızlı Randevu

Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.