Cerrahi ile mesane yani idrar kesesinin çıkartılması ve pelvik bölgedeki lenf bezlerinin çıkartılması sonrasında idrarın farklı şekillerde vücut dışına alınmasının sağlanması,
Açık cerrahi ile bunun yapılması hem altın standart olup, hem de ameliyat sırası ve sonrasında bazı yüksek riskleri de beraberinde getirmektedir (Kanama, İnfeksiyon, YAra iyileşmesi sorunları, Sepsis v.b. gibi).
Robotik Cerrahi’nin cerrahi uygulamaya girmesi ve yıllar içinde elde edilen deneyim ile, mesane kanserinin cerrahi tedavisinde daha düşük komplikasyon oranları, daha hızlı iyileşme ve benzer kanser kontrol sonuçları ile açık cerrahiye önemli ve etkin bir alternatif olmaya başlamıştır.
Günümüzde açık cerrahi ve robotik cerrahi karşılaştırmasını yapan bazı araştırmalar olsa dahi, ileriye yönelik kurgulanmış ve randomize cerrahi değerlendirmeleri sınırlı kalmıştır. Literatürde özellikle 2015 yılından itibaren bilimsel verleri daha objektif olabilecek ileriye yönelik ve randomize seçilmiş açık ve robotik cerrahi sonuçlarını karşılaştıran araştırmalar gündeme gelmiştir.
2016 ve 2018 yıllarında yapılan literatür araştırmalarında elde edilen sonuçlar şöyledir.
Bu meta-analizlerde (toplu literatür değerlendirmelerinde)
Bu verilerin yanında son dönemde yapılan yeni bir meta analizde ise
Mesane kanseri hastalığının cerrahi sonrasında ilerlemesinde, cerrahi alandaki lokal tümör nüksünde ve ve majör komplikasyon oranında her hangi bir fark bulunmamıştır. Ancak özellikle hastanede kalış süresi robotik cerrahide açık cerrahiye göre daha kısadır. Robotik cerrahide çok daha az kan kaybı olmaktadır ve daha az oranda kan verilme ihtimali varıdır. Buna karşın robotik cerrahi yaklaşık 1 saat daha uzun sürmektedir.
Bilimsel Kaynaklar:
BMC Urol. 2016 Eylül 23;16(1):59
J Urol. 2018 Ekim, 5347(18)43984-5
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Mesane Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası