İdrar kesesi kanserinde kas duvarına geçmemiş ancak çok hızlı tekrar eden pT1 kanserlerinde mesanenin alınması genelde çok korkutucu bir cerrahi tedavi yaklaşımı olsa da, kanserden hemen hemen %100’e yakın kurtulabilme olanağının bu evrede olması nedeniyle çok önemlidir.
Mesane kasına sirayet etmiş evre T2 mesane kanseri hastalarında ise artık düşünülecek bir durum pek söz konusu değildir. Mesane, bazı istisna sınırlık kas sirayeti vakası dışında, mutlaka çıkartılmalıdır.
Klinik deneyimimizle, hastalarımızın haklı olarak en çok çekindiği sorunların başında
Karına açılan torba ile yaşamak zorunda kalmak
Erkeklerde cinsel gücün kaybedilmesi
olarak gelmektedir…
Açık cerrahi ile ince barsaktan yeni mesane yapılanlarda ise en büyük sorun
• Erkeklerde cinsel güç kaybı
• İdrar kaçırma ve tutamama gelmektedir.
1. Karına büyük ameliyat kesesi yapılmaz. 6 delikten vücuda girilerek ameliyat gerçekleştirilir.
2. Büyük kesi olmadığı için ameliyat sonrası ağrı çok azdır
3. Ameliyat kesisi olmadığı için yara infeksiyonu riski yoktur.
4. Uzun ameliyat süresince karın duvarı açık kalmadığı için cerrahi sırasında açık batından ısı ve sıvı kaybı nedeniyle açık cerrahideki gibi metabolizma da değişiklik olmamaktadır.
5. Robotik HD ve 3D (yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu) lens (teleskop) sabit olduğu için görüntü çok nettir
6. Robotik kollarının çok açılı hareket kabiliyeti ile özellikle damar ve damar-sinir demetlerinin korunmasında büyük önem taşımakta…
7. Ameliyat sırasında net görüntü ve minyatür, açılı robot kolları nedeniyle kanama çok az olmaktadır.
Robotik teknolojinin verdiği bu avantajlar mesane kanserinde idrar kesesinin çıkartılması ve ince baraktan yapay mesane yapılmasında hastaya çok önemli faydalar sağlamaktadır.
Başından sonuna kadar kapalı olarak gerçekleştirilen ameliyatta, mesane ve lenf düğümleri geniş olarak çıkartıldıktan sonra ince barsaktan yaklaşık 45-60 cm bölüm alınarak, yine kapalı olarak ve ekstra stapler (otomatik dikiş atma cihazı) kullanılmadan yeni mesaneye çevrilerek robot ile atılan dikişlerle yeni idrar kesesi haline getirilir. Bu yeni idrar kesesi ana çıkan idrar yoluna dikişlerle bağlanır ve böbreklerden gelen idrar kanalları da (üreterler) yeni mesaneye depolanmak üzere böbreğin ürettiği idrarı getirmek üzere bağlanır.
Tümüyle 6-8 saat süren bu ameliyatta elde edilen faydalar
Kanamanın çok az olması
Fonksiyonel dokuların (idrar tutan kaslar, bağ dokuları, damar ve sinir demetleri) korunması
Sıvı ve ısı kaybının az olması (vücut derisi ameliyat süresince kapalı olduğu için açık batın olmadığından ameliyat sırasında sıvı ve ısı kaybı olmaz)
Ameliyat sonrası ağrının olmaması
İyileşmenin çok hızlı olması
Hastalarımız yaklaşık 14-20 gün sondalı (yapay mesane dikişlerinin kaynaması için bu süre gereklidir) kaldıktan sonra, idrar kanalındaki sondası, dikişlerin tamamen kaynadığını göstermek için çekilen sistografi film ile kontrol edilerek, alınır. Hastaların tamamen idrarını tutması ya hemen 1-2 günde ya da çok kısa bir adaptasyon süresinden (2-3 hafta) sonra olmaktadır. Bu dönemde hasta tamamen idrar kaçırmaz, sadece ani hareket ederken idrar kaçırma olabilir.
Erkeklerde ereksiyon fonksiyonu, ameliyattan 1-1.5 ay sonra başlar. Bazı hastalarda cerrahi öncesinde ereksiyon fonksiyonuna yönelik risk faktörleri (sigara içme, diyabet, yüksek tansiyon gibi) ve ameliyat öncesi ereksiyon fonksiyonundaki azalma derecesine bağlı bir süre rehabilitasyon sonrasında kazanabilir.
Etkin doku korunmanın yanında kanamanı az olmasına ve kapalı sistemle metabolizma dengesinin çok az etkilendiği robotik cerrahi ile kısa iyileşme süresi ve fonksiyonların korunmasını sağlaması ile robotik cerrahi cerrahın deneyimi ile beraber hastalara ve yakınlarına önemli avantajları sağlamaktadır.
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
dr@tibeterdogru.com
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Mesane Kanseri ile ilgili bu konulara da bakabilirsiniz.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası