Öncelikle detaylı hasta görüşmesi ve fizik muayene çok önemlidir.
İlk bölümde de bahsedildiği üzere İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu) olduğunu düşünmek için 4 soruya yanıt verilmelidir.
- İdrarını mesanede ağrı, yanma ya da batma ile hissetmek
- Gündüz 7-8 den fazla idrara çıkma ihtiyacı
- Gece 4-5 den fazla idrar gitmek için uyanma ihtiyacı
- İdrar kaçırma olmaması
Ayrıca bu hastalarda genellikle idrar tahlili ve idrar kültürü normal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anestezi altında sistoskopi önemli bir tanı adımıdır. Maalesef herhangi bir radyoloji tetkik ya da ürodinamik kontrol ile ayrıcı tanı yapılamaz. Ürodinamide kapasitesi ağrılı idrar hissi nedeniyle azalmış ve aşırı hassas bir mesane bulgusu dışında başka bir şey elde edilemez. Bu bulgu da tek başına teşhis edici özellikte değildir.
Sistoskopi mutlaka anestezi altında yapılmalıdır. Burada en önemli önerim tedaviye devam edeceğiniz doktorun sistoskopiyi uygulamasının daha doğru olacaktır.
Anestezi altında sistoskopi uygulamasının en önemli avantajı, özellikle geliştirdiğim anestezi altıda sistoskopi, hidroddistansiyon ve pudendal sinir blokajı ile sadece teşhis amaçlı değil, aynı zamanda tedavi amaçlı da bir adım olarak da kullanılması önemlidir.
Anestesi altında sistoskopi sırasında mesaneden biyopsi alınabilir. Bu biyopsi örneklerinde patolojik bazı özelliklerin olması, İnterstisyel Sistit tanısı konulmasına tek başına yeterli olmasa dahi, bu konudaki teşhisi güçlendirecek niteliktedir. Sistoskopide mesanedeki Hunner ülserinin görülmesi teşhis için önemli bulgudur.
Serimizin bir sonraki bölümünde tedavi açısından çok ciddi anlam taşıyan ve bazı hastalarda bu sıkıntısının tamamen geçmesini sağlayan, geliştirdiğim sistoskopik değerlendirme hakkında bilgi verilecektir.
Sistoskopide mesanede mukoza altındaki kılcal damarlardaki küçük kanama odakları görülür. Bu manzara özellikle mesane sıvı ile belirli bir seviyeye şişirilerek boşaltıldıktan sonra görülmektedir. Buna “Glomerülasyon” adı verilir. Ancak tek başına glomerülasyon bulgusu teşhis koydurucu değildir. Sistoskopideki bulguları mutlaka klinik verilerle yorumlamak gerekir.
Önemli not: İnterstisyel sistit sadece biopsideki patolojik bulgular ya da sistoskokpideki görüntülerle koyulan bir teşhis değildir. Mutlaka hikayesi, klinik bulgularla birlikte bu sonuçlar yorumlanarak tanıya varılmalıdır.