Vajinal sarkma (prolapsus) Robotik ve Laparoskopik Tedavisi

Konu Başlıkları

Özellikle yaşın ilerlemesi ile azalan östrojen ve genç yaşlardaki ardışık doğumlar sonucunda pelvik tabanın güçsüz kalmasına bağlı olarak rahim varlığında rahim ile birlikte vajina ya da rahim alındı ise sadece kalan vajina haznenin dışına sarkacak kadar çıkmakta ve içinde beraberinde idrar kesesi ya da barsaklarla beraber büyük bir portakal gibi kadının eline gelmektedir.

Ureterus Şeması

Bu aşağıya sarkan vajinayı kişi yatarak eliyle içeri itmek zorunda kalsa da, ayağa kalktığında yer çekimi etkisi ile tekrar hazneden dışarıya çıkmaktadır.

Ayağa kalktığında ya da oturduğunda dışarı sarkan vajina içinde yer alan idrar kesesinin de sarkması ile idrar kesesi ve idrar kanalı kıvrıldığı için kişi idrar yapamaz ve idrarını yapmak için eliyle vajinayı içeri doğru iterek, ancak idrar kesesi ile idrar kanalı (üretra) arasındaki kanalın açıklığını düzleştirip idrarını boşaltabilir.

Dışarı sarkan vajina duvarı içindeki mesane ve idrar kanalı sarkmaya bağlı açılanır ve idrarın boşalmasına engel olur.

Devamlı dış ortam ile teması ve kuruluğu nedeniyle ciddi yaralanmaları ile acı ayrıca şikayetlerine eklenmektedir.

Vajinal yada Rahmin prolapsusunda hazneden yapılan cerrahilerin başarı şansı sınırlı olurken, açık cerrahi ile yapılan vajinayı kuyruk sokumu içine yama ile askılama (sakrokolpopeksi) ameliyatı oldukça organlar derinde olduğundan zor ve ağrılı olabilmektedir. Ayrıca kozmetik de değildir.

Mesane, kuyruk sokumu, rektum, vajina şeması

Uterusu ve vajinayı ayağa kalktığı zaman sarkmaması için pelvik alanda süspanse eden bağların yırtılması ve gevşemesi sonucu oluşan bu sorunda, hazneden dışarı sarkan vajina “Y-“ şeklinde hazırlanan bir prolen yama ile kuyruk sokumunun (sakrum) içindeki promontorium bölümüne sağlam iki dikiş ile süspanse edilir. Bu nedenle bu ameliyatın ismine sakrokolpopeksi ya da promontofiksasyon denilmektedir.

Vajinal Sarkma

Günümüzde artan laparoskopik ve robotik cerrahi deneyim ile uzun yıllardan beri sakrokolpopeksi ameliyatı denilen bu vajinayı (uterus ile ya da tek başına) süspanse etme ameliyatı tam başarı ile gerçekleştirilmektedir.

Vajina sarkmasının robotik cerrahi ile tedavisi

Açık cerrahideki gibi büyük bir ameliyat kesisi olmadığı için infeksiyon riski olmadığı gibi, kozmetik ve ağrı açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca laparoskopik ya da robotik olarak, vücuda açılan 4 ya da 5 ufak delikten yapılan bu ameliyat sonrasında iyileşme ertesi gün olmakta ve hasta 1 ya da 2 gün sonra rahatlıkla evine gitmektedir. 5 ile 7 gün içinde ağır kaldırmamak şartıyla normal sosyal yaşamına dönmesine izin verilmektedir.

Hızlı Randevu

Hızlı Randevu

Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.