Böbrekte üretilen idrarı idrar kesesine taşıyan idrar kanalına üreter denir. Üreter sağ ve sol böbrekten çıkarak idrar kesesine kadar devam eder ve trigon denilen bölgede mesaneye açılır.
Üreterin böbrekten çıktığı bölgeye kısalatma ile UPJ, idrar kesesine bağlandığı bölgeye ise UVJ denir.
Üreterin uzunluğu erişkinlerde 20-25 cm arasındadır. Kanalın iç çapı 6-8 mm arasında değişmektedir. UPJ ve UVJ dışında, iliak damarların üzerinden geçtiği bölgede üreterin iç çapının en dar bölgelerini oluşturur.
Üreter kanalları oldukça hassas kanallardır ve kılcal damarlarla boylu yunca beslenir. Bu narin kanallar endoskopik cerrahi, açık cerrahi sırasında ya da dışardan travma yaralanma etkisiyle zedelenebilmektedir.
Üretere düşen taşlara yapılan müdahalelerde kullanılan lazer, endoskopik cihazlar üreter yaralanmasına neden olabileceği gibi, özellikle barsak, jinekolojik cerrahiler sonrasında da üreterlerde yaralanma veya kesilme olabilmektedir.
Üreter darlıklarında eğer darlığın uzunluğu 2 cm den kısa ise, endoskopik olarak açılabilme şansı olabilir. Ancak özellikle böbrek fonksiyonu etkilenmiş ve darlık bölgesinde üretenin beslenmesi bozulmuş ise, endoskopik tedavi ile darlığın açılması fayda etmez ve darlık kısa zamadan tekrarlar.
Bu nedenle bu gibi durumda üretenin dar olan kısmı çıkartılır ve kanal tekrar kendi kendine bağlanır. Buna üreteroplasti end-to-end anastomoz denilir.
Ancak bazı üreter yaralanmalarında darlık 2 cm den uzun olabilir ve üreterin dar olan bu bölümünün beslenmesi kanlanması bozulmuştur. Dar kısım çıkartılırsa sağlam üreter uçları birbirine yaklaştırılmaz ve bu da önemli bir sorun teşkil eder. Günümüze kadar bu tip hastalar genelde nefrostomi denilen belden takılan tüplerle yaşamak zorunda kalıyordu.
Bukkal Mukoza ile Robotik Üreteroplasti ile üreter darlığının tedavisinde yepyeni bir çığır açılmıştır.
Ülkemizde ilk kez uygulanan robotik cerrahi yöntemi ile 8 cm uzunluğundaki dar üreter kısmına ağız içinden alınan bakkal mukoza parçası robotik cerrahi yöntemi ile yama şeklinde dikilerek darlığın tamamen tedavisi gerçekleştirilmiştir.
Dudak iç bölümünden alınan parçanın yeri ağız içi mukozasının kendini yenilemesi ile kısa sürede iyileştir. Alınan bakkal mukoza parçası ile vücudun kendisine aittir ve vücut tarafından red edilmez.
Bakkal mukoza, yanak içindeki ya da dudak içindeki ağzın içini döşeyen mukoza tabakasıdır.
Kişinin kendi dokusu olması, damarlardan çok iyi beslenmesi ve idrar ile temasında taş oluşturmaması açısından avantajlı özelliklere sahiptir.
Özellikle 2-3 cm den uzun üreter darlıklarında günümüzde robotik cerrahi ile bakkal mukoza nakli ile üreteroplasti %100’e yakın başarılı sonuçları ile uygulanmaktadır. Ülkemiz de de ileri seviye robotik cerrahi konusunda söz sahibi olan Prof. Dr. Tibet Erdoğru tarafından başarılı şekilde uygulanmaktadır.
Dudak içinden bukkal mukoza nakli ile robotik cerrahi üreteroplasti ameliyatının izlemek için TIKLAYIN
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası