Böbreğe Tümüyle Gömülü Tümörlerde
Robotik Ultrasonografi Kılavuzluğunda
Robotik Parsiyel Nefrektomi (Nefron Koruyucu Tümör Çıkartılması)
Günümüzde özellikle erken tanı yöntemlerinin kullanılmasıyla böbrek kanseri daha erken evre dediğimiz 7 cm çapın altında iken yakalanabilmektedir. 4 ya da 7 cm altında belirlenen böbrek kanseri tümörleri için günümüzde en etkin tedavi yaklaşımı robotik yaklaşım ile böbrek sağlam dokusunun korunarak, tümörün çıkartılmasıdır. Kanser kontrolünde uzun dönemde hiç bir dezavantaj getirmemesi yanında vücuda en az zararı vererek böbreğin korunmasında da oldukça avantajlı yaklaşım olan robotik cerrahi ile gerçekleştirlen bu ameliyata Robotik Parsiyel Nefrektomi ya da başka bir tanımla Robotik Nefron Koruyucu Tümör Eksizyonu (Çıkartılması) denilmektedir.
Erken evrede tanınan böbrek tümörlerinin büyük bir çoğunluğunda tümörün ya ufak bir kısmı ya da büyük bir kısmı böbreğin sağlam dokusunun dışına doğru büyümüş olmaktadır. Buna biz Ekzofitik Böbrek Tümörü demekteyiz.
Tümörün bir bölümü böbreğin dış kısmından görünebildiği için robotik cerrahi sırasında tümörün sağlam böbrek dokusu ile sınırı rahatlıkla belirlenerek kanser kontrol güvenliği ile cerrahi sınırda kanserli doku bırakılmadan güvenli cerrahi sınır bırakılarak tümör robotik olarak çıkartılır.
Ancak bazı böbrek tümörlerinde tümör tümüyle böbreğin içinde olup böbreğin dış yüzeyinden görülemez. Biz buna Endofitik Böbrek Tümörü demekteyiz.
Bu olgularda ameliyat öncesinde çekilmiş BT ya da MRI böbrek anjiografisi olsa bile robotik cerrahi sırasında böbrek dış kısmından tümör görülemez. Bu nedenle “böbreğin hangi sınırından böbrek sağlam kısmı kesilerek tümöre ulaşılmalı ve tümör çıkartılmalı” kesin olarak ortaya konulamamaktadır. Bu kısıtlayıcı durumu gidermek için MRI ya da BT görüntülerinin robotik cerrahın konsol ekranına “Augmented Reality” (arttırılmış gerçeklik) yöntemleri ile yansıtılmaya çalışılsa bile yeterli fikri verememektedir. Bu nedenle robotik cerrahi sırasında robotik kol ile kullanılan mini steril ultrasonografi probu vücut içine gönderilir ve böbreğin üzerinden fotoğrafta görüldüğü gibi ultrasonografi ile en zor bölgedeki böbreğe gömülü (endofitik) tümör bile rahatlıkla görüntülenir.
Bir kol ile ultrasonografi ile böbrekte gömülü tümörün çevre sınırları belirlenirken, robotun diğer kolu ile kontrol edilen robotik makas yardımı ile böbrek üzerinden tümörün sınırı çepeçevre belirlenir (Fotoğraftaki kırmızı ok ultrasonografide görüntülenen tümörü, beyaz oklar ise robotik cerrahi sırasında ultrasonografi ile çevresi belirlenmiş ve işaretlenmiş böbrek yüzeyini göstermektedir) . Bu şekilde minimal böbrek sağlam dokusuna zarar verilerek direkt böbreğe gömülü endofitik tümöre ulaşılır ve tümör kanser kontrolünü güvenli olarak sağlayacak şekilde çıkartılır.
Doppler ultrasonografi ile ayrıca büyük böbrek atardamarı yada toplardamarı tarafından sarılmış olan gömülü tümörlerde bile ultrasonografi olarak tümörün sınırının ve damarlarla yakın ilişkisinin ortaya konulması ile böbreğe en az zarar verilerek tümör onkolojik güvenli şekilde robotik cerrahi ile çıkartılabilmektedir.
Tümüyle böbrek içine gömülü endofitik bir böbrek kanseri tümörünün onkolojik güvenli şekilde robotik ultrasonografi kılavuzluğunda ve minimal kanama ile robotik cerrahi ile nasıl çıkartıldığını izlemek için TIKLAYIN
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
Hızlı Randevu
Hızlı Randevu
Hastalığınız ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen randevu alınız.
Hızlı Randevu
Ürolojide prostat, mesane, böbrek ve testis kanserlerinin robotik & laparoskopik cerrahi ile tedavisi
Prof. Dr. Tibet Erdoğru – Üroloji & Robotik Cerrahi | KVKK | Çerez Politikası