İyi huylu prostat büyümesi (kısa isimlendirmesi ile BPH) ileri yaş erkeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Transuretral Prostat Rezeksiyonu (yani TUR-P), ilaç tedavisine dirençli BPH hastalarında standart tedavidir.
Son dönemde daha minimal invaziv tedavi seçenekleri BPH tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerde amaç başarı oranını TURP kadar sağlarken, TURP ameliyatına bağlı bazı dezavantajları da azaltmaya yöneliktir.
Holmium YAG lazer ile prostat ablasyonu yani buharlaştırılması 1995 yıllarında kullanılmıştır. Ancak yıkama suyu tarafından oldukça güçlü şekilde absorbe edilen bu lazer enerjisi prostat dokusuna çok kısa şekilde penetre olmaktadır (0.5 mm). Bu nedenle sadece 30-40 gram prostatlarda ablasyonda (buharlaşmada) başarılı olabilmesinden dolayı kullanımı kısıtlı kalmıştır. Ancak bu kısa penetrasyon özelliği nedeniyle teknik modifiye edilmiş ve prostatın iyi büyümüş adenom kısmı atımlı dalga boyları ile Holmium lazer kullanılarak prostatın adenomu, prostatın kapsülü sınırından kanama minimal olacak şekilde oyulur gibi çıkartılmaktadır. Çıkartılan prostatın büyümüş adenomu idrar kesesi içine atılarak burada öğütücü cihaz ile (morselatör diyoruz) kıyılarak dışarı alınmaktadır. Kıyılmış olan tüm parçalar mutlaka patolojik incelemeye de gönderilmektedir.
HoLEP mesane çıkışını tıkayan bütün prostat büyümesi hastalarına önerilebilir. Hastaların HoLEP için seçiminde kullandığımız kriterler Prostat Semptom Skorlaması, PSA değeri, fizik muayene, ultrasonografi, idrar akım hızı ölçümüdür.
Dünya’da genel olarak cerrahlar 60-100 Watt gücündeki Holmium lazeri, 550 mikron lazer fiberi ile kullanmaktadır. 24 ve 28 Fr. kalınlıktaki sistoskoplardan lazer fiberi yerleştirilerek idrar kanalından prostata ulaşılır ve işlem uygulanır.
Son dönemdeki HoLEP ile elde edilen sonuçlar TURP ve açık prostatektomi ile elde edilen sonuçları yakalamış görünmektedir. Özellikle kullanılan izotonik sıvısı nedeniyle TUR sendromu riskinin olmaması nedeniyle çok büyük prostatların da tedavi edilmesi ve kısa sonda kalış süresi ve minimal kanama en önemli avantajlarını oluşturmaktadır.
Cihaz olarak daha maliyetli olsa da, özellikle büyük prostatlarda ve daha az deneyimli ellerdeki TURP ile gelişen komplikasyonlar göz önüne alındığında özellikle 150 gramın üzerindeki prostatlarda oldukça fiyat avantajını da göreceli olarak sağlamaktadır.
Ürolojide sınırılı kullanımının asıl nedeni cihazın maliyeti ve cerrahi süresinin TURP’ye göre biraz daha uzun süremsi olarak görülebilir.
HoLEP ile adım adım 7 adımda prostat enükleasyonunun tekniği:
Prof. Dr. Tibet Erdoğru
ÜroKlinik İstanbul