Pudendal Nörolizisde Robotik Cerrahi (Robotik Pudendal Sinir Dekompresyon Cerrahisi)
Bu makale, pudendal sinir nörolizisinin robotik cerrahi ile nasıl güvenli bir şekilde yapılabileceğini açıklamaktadır.
Pudendal sinir, omurga kökleri S2, S3 ve S4 seviyelerinden oluşur. Pudendal sinir, pudendal damar ve arterle paralel olarak pelvisten geçer. Pelvisten, sakrospinöz ve sakrotüberöz bağlar arasında çıkar ve Alcock kanalı boyunca ilerler.
Pudendal sinir sıkışabilir ve pelvik ve perineal bölgelerde ağrıya neden olabilir. Pudendal Sinir Sıkışma Sendromu (PNE), pudendal sinirin etkilediği bölgede nöropatik ağrı varlığı ile karakterizedir ve idrar, dışkılama ve cinsel semptomlarla ilişkilidir.
Cerrahi pudendal sinir dekompresyonu, konservatif tedavinin başarısız olduğu durumlarda, dikkatlice seçilmiş hastalar için etkili ve güvenli bir alternatiftir.
Robotik cerrahinin yüksek çözünürlüklü artırılmış görüntüsü ve daha az invaziv avantajları sayesinde pudendal sinir nörolizisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Daha önce pudendal nörolizis için tanımlanan laparoskopik yaklaşıma kıyasla, robotik cerrahi, sabit yüksek çözünürlüklü görüntü ve robotik kolların sağladığı avantajlarla, sinir diseksiyonunun hassas bir şekilde yapılmasına olanak tanır.
Robotik cerrahi ile pudendal sinir nörolizisi, PNE’li hastalarda yüksek başarı oranıyla etkili ve güvenli bir cerrahi yöntem olabilir.
Prof. Dr. Tibet Erdoğru, 2014 yılında dünyada ilk kez pudendal sinir dekompresyonu için laparoskopik cerrahi yaklaşımı tanımlamıştır (İlgili makale: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24149853/).
Ayrıca, pelvik mesh cerrahisi nedeniyle PNE yaşayan hastalarda laparoskopik pudendal nörolizisi (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27250921/) ve nörojenik mesanede laparoskopik seçici pudendal sinir nöromodülasyonunu (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32395321/) ilk kez tanımlamıştır.
Uro-onkoloji alanındaki ileri pelvik laparoskopik ve robotik cerrahi deneyimiyle Prof. Dr. Tibet Erdoğru, da Vinci robotik cerrahisinin yüksek çözünürlüklü 3D büyütmeli ve sabit görüntüsü, minimal invaziv yapısı ve titremeyen robotik enstrümanların teknik avantajları sayesinde, 2021’den itibaren seçilmiş vakalarda laparoskopik nörolizisten robotik pudendal sinir dekompresyon cerrahisine geçmiştir.
Prof. Dr. Tibet Erdoğru’nun Tıbbi Makaleleri: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=erdogru%20t&page=2
Treatment of prostate, bladder, kidney and testicular cancers with robotic and laparoscopic surgery in urology