Prostat kanseri erkeklerde spermi besleyen ve spermin taşınmasını sağlayan meni sıvısının üretildiği ceviz şeklindeki küçük bezde yani prostatta oluşur. Prostat kanseri erkeklerde görülen en yaygın kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş başlar ve daha sonra prostat dışına çıkar ancak fazla ilerlemediği durumlarda büyük tehlike arz etmez. Her ne kadar yavaş ilerleyen bazı prostat kanseri türlerinin tedavi edilmese gerekmese de bazı türler oldukça agresiftir ve hızlı yayılırlar.
Erken teşhis edilen, hatta henüz prostatın dışına çıkmadan anlaşılan prostat kanserinin tedavi şansı çok daha yüksektir.
Semptomlar
Prostat kanseri ilk evrelerinde hiç semptom göstermeyebilir. Ancak daha ilerlemiş durumlarda aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkması olasıdır:
İdrar yaparken sorunlar oluşması
İdrarın istenilen şekilde yapılamaması
İdrarda kan
Kasıklarda ağrı
Kemik ağrıları
Cinsel sorunlar
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Eğer yukarıdaki semptom ya da belirtileri yaşıyorsanız ve bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzdan randevu almalısınız. Halen prostat kanseri taramalarının düzenli olarak yapılması gerekip gerekmediğine dair tartışmalar sürse de bu konuda farklı doktorlar farklı tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu konuda karar almadan önce doktorunuzla görüşün. Doktorunuzla birlikte sizin için neyin iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
Prostat kanserinin nedenleri tam olarak bilinmiyor [ prostat kanseri teşhisi ] .
Doktorlar prostat kanserinin prostat hücrelerinin anormalleşmesi ile ortaya çıktığını düşünüyor. Mutasyona uğramış anormal hücre DNA’ları hücrelerin giderek daha fazla büyümesine ve daha hızlı bölünmesine neden oluyor. Anormal hücreler yaşamaya devam ederken normal hücreler ölüyor. Anormal hücrelerin sürekli aynı yerde toplanması ile oluşan tümörler de yakın dokuları istila edebiliyor. Bazı anormal hücreler aynı zamanda bedenin diğer yerlerine de yayılıp kanserin metastaz yapmasına neden olabiliyor.