Prostat kanseri olan çoğu erkek için erken teşhise yönelik tedavi kanseri yok edebilir. Kanserin büyümesi veya geri gelmesi konusunda endişelenmeyin.
Diğer erkekler için kanser vücudun diğer bölgelerine geri gelebilir veya asla tamamen uzaklaşmayabilir. Bu insanlar, kanseri mümkün olduğunca uzun süre kontrol altında tutmaya yardımcı olacak hormon tedavisi veya diğer tedaviler alabilirler. Gitmeyen kanserle yaşamayı öğrenmek zor ve çok stresli olabilir.
Prostat kanseri sonrası yaşam:
Sizin için hayatta kalma bakımı planı geliştirmeyle ilgili doktorunuzla konuşun. Bu plan aşağıdakileri içerebilir:
Takip muayene ve testleri için önerilen bir program
Gelecekte ihtiyacınız olabilecek diğer testler için, örneğin diğer kanser türleri için erken teşhis (tarama) testleri veya kanserden veya tedavisinden kaynaklı uzun süreli sağlık etkileri aramak için yapılan testler için bir zaman çizelgesi. Robotik cerrahi prostat kanseri tedavisinde günümüzde etkin bir şekilde kullanılan bir cerrahi tedavi yöntemidir.
Tedavinizi tamamladıysanız bile doktorlarınız sizi yakından izlemek isteyecektir. Takip randevularınıza gitmeniz çok önemlidir. Bu ziyaretler sırasında doktorlarınız, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorun hakkında soru soracak ve kanser veya tedavi yan etkilerinin işaretlerini aramak için muayene ve laboratuvar testleri veya görüntüleme testleri yapabilecektir.
Bazı tedavi yan etkileri uzun sürebilir ya da tedavi bittikten sonraki yıllara kadar ortaya çıkmayabilir. Doktor ziyaretleri, sorular sormak ve sahip olduğunuz herhangi bir değişiklik, sorun ya da diğer endişeler hakkında konuşmak için iyi bir zamandır.
Doktorunuzun ziyaretleri, prostat kaldırılmadığı takdirde muhtemelen dijital rektal muayene (DRE) ile yapılan PSA kan testlerini içerecektir. Bunlar, muhtemelen tedavinin birkaç ayı içinde başlayacaktır. Takip ziyaretleri ve testlerinize ne sıklıkla ihtiyaç duyarsınız, kanserinizin evresi ve geri gelme şansı bir dereceye kadar bağlı olabilir. Çoğu doktor, tedaviden sonraki ilk 5 yıl boyunca her 6 ayda bir PSA testlerini önerir ve bundan sonra en azından her yıl PSA testlerini yapar. Tıbbi durumunuza bağlı olarak kemik taramaları veya diğer görüntüleme testleri de yapılabilir.
Prostat kanseri tedaviden sonra bile yıllar sonra tekrarlanabilir; bu nedenle düzenli doktor ziyaretlerini sürdürmek ve yeni semptomlar (kemik ağrısı veya idrara çıkma sorunları gibi) bildirmek nemlidir.
Kanser tedavinizden sonra, tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi sahibi olan doktorunuz ile iletişiminizi kesmeyin.
Prostat kanseri ilerleyip geri gelme riskim olabilir mi?
Prostat kanserine sahipseniz (veya sahip olduğunuzda) muhtemelen, egzersiz yapma, belirli bir diyet yeme veya beslenme gibi kanserin büyümesi veya geri gelme riskini azaltabilecek yapabileceğiniz şeyler olup olmadığını öğrenmek istersiniz. Yardımcı olabilecek bazı şeyler yapabileceğiniz halde, emin olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.