
prostat kanseri
Çoğu prostat kanseri tarama sırasında ilk olarak bir prostata özgü antijen (PSA) kan testi veya dijital rektal muayene (DRE) ile bulunur. Erken prostat kanseri genellikle semptomlara neden olmaz, ancak bazen neden oldukları semptomlar nedeniyle daha ileri kanserler bulunur.
Tarama testleri veya semptomların sonuçlarına dayanarak kanserden şüpheleniliyorsa, tanıyı doğrulamak için testlere ihtiyaç duyulacaktır. Gerçek prostat kanseri tanısı ancak bir prostat biyopsisi ile yapılabilir.
Tıbbi geçmiş ve fizik muayene
Doktorunuz prostat kanseri olabileceğinden şüphelenirse, üriner veya cinsel sorunlarınız ve bunları ne zamana kadar yaşadığınız ilgili bir belirtiyi soracaktır. Ailenizin geçmişi de dahil olmak üzere olası risk faktörleri hakkında da sorulabilir.
prostatta kanser olabilecek herhangi bir darbe ya da zorluk hissetmek için rektumunuza yerleştirilen bir dijital rektal muayene (DRE) içerebilir. Kansere yakalanırsanız, DRE bazen prostatın bir tarafında olup olmadığını, her iki tarafı varsa veya prostatın ötesine yakın dokulara yayılmışsa muhtemelen yardım etmeye yardımcı olabilir.
Doktorunuz vücudunuzun diğer alanlarını da inceleyebilir. Daha sonra bazı testler isteyebilir.
PSA kan testi
Prostat spesifik antijen (PSA) kan testi esas olarak semptomsuz erkeklerde prostat kanseri taraması için kullanılır (bkz. Prostat Kanseri Önleme ve Erken Teşhis). Ayrıca, prostat kanserinin neden olabileceği semptomları olan erkekler için yapılan ilk testlerden biridir.
Prostat kanseri bulunmayan erkeklerin çoğunda, 4 nanogram / mililitre (ng / mL) kan altında PSA seviyeleri vardır. PSA düzeyi arttıkça prostat kanseri olma şansı da artar.
Prostat kanseri geliştiğinde, PSA düzeyi genelde 4’ün üstünde olur. Yine de, 4’ün altındaki bir düzey, bir erkeğin kanser olmadığını garanti etmez. PSA 4’in altındaki erkeklerin yaklaşık% 15’inde biyopside prostat kanseri olacak.
PSA düzeyi 4 ila 10 arasında olan erkeklerde prostat kanseri olma ihtimali 4’te 1’dir. PSA 10’dan fazla ise, prostat kanseri olma şansı% 50’nin üzerindedir.
Kanseri aramak için bir prostat biyopsisi yapıp yapmamayı düşündüğünüzde, tüm doktorlar aynı PSA kestirim noktasını kullanmazlar. Bazıları PSA 4 ya da daha yüksekse tavsiye edebilir, bazıları 2.5 ya da 3. gibi daha düşük bir seviyeden başlayarak bunu önerebilir. Yaş, ırk ve aile öyküsü gibi diğer faktörler bu kararı etkileyebilir.
PSA testi, daha önce prostat kanseri teşhisi konmuş olmanız durumunda da yararlı olabilir.
Yeni testler (CT taramaları veya kemik taramaları gibi) gerekip gerekmediğine karar vermek için PSA testi yeni prostat kanseri tanısı konan erkeklerde fizik muayene sonuçları ve tümör derecesi (biyopside belirlenir, ileride açıklanmıştır) ile birlikte kullanılabilir.
PSA testi evrelemenin bir parçasıdır (kanserinizin evresini belirler) ve kanserinizin prostat bezi ile hâlâ sınırlı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. PSA düzeyiniz çok yüksekse, kanserinizin prostatın ötesine geçme olasılığı daha yüksektir. Kanser lenf düğümlerine, kemiklerine veya diğer organlara yayılırsa, bazı tedavi biçimleri (cerrahi ve radyasyon gibi) yararlı olmayabilir, çünkü bu, tedavi seçeneklerini etkileyebilir.
PSA testleri, tedavi sırasında ve sonrasında prostat kanserinin izlenmesinin önemli bir parçasıdır (bkz. Tedavi Sırasında ve Sonrası PSA Düzeyleri).